Het laatste nieuws, exposities en Herman Smith vertelt over de filosofie achter zijn werk.

2003 – 2004 | Brieven van Groot Roosje

Kunstenaar Herman Smith verteld over wat hem inspireerde tot het thema ‘Brieven van Groot Roosje’. Een serie van meer dan 30 schilderijen die hij maakte tussen 2003 en 2004.

Liggend in het ziekenhuis kon ik na mijn beroerte in het najaar van ’97 twee jaar niet meer praten, dus was ik van het geschreven woord afhankelijk. Ik vond het fantastisch om de woorden op papier te krijgen. Niet dat de lezer daar maar ook iets van begreep. Het handschrift leek op dat van een klein kind, vol met kruisjes en nulletjes. Zoals mijn driejarig dochtertje (die zichzelf Groot Roosje noemde) en mijn schrijven nabootste en bladzijdes vol schreef met kruisjes en nulletjes. Naar aanleiding van dit handschrift maakte ik deze serie schilderijen.

Drie vrouwen kwamen langs op de expositie in De Grote Kerk in Alkmaar. Eentje kwam net terug uit Tibet en vond dat één schilderij net leek op één van de bladzijden uit het Tibetaanse Dodenboek. Een tweede vrouw was onlangs in Iran geweest en vond hetzelfde schilderij lijken op de Koran. Een derde vrouw die langs kwam was Bijbelvast en vond het lijken op de Thora; de joodse heilige boeken. Zo had ik drie wereldgodsdiensten bij elkaar geschilderd zonder het te weten. Terwijl het oorspronkelijk heette ‘De brieven van Groot Roosje’.

Benieuwd naar de schilderijen? Klik dan hier en vervolgens op de serie ‘2003-2004 – Brieven van Groot Roosje’.

Reageren

Laat ons weten wat je hiervan vind!