Boeken van Herman Smith

Boek: Pasen in de Natuur (2020)

Een boekje met reproducties van schilderijen en soms humoristische beschrijvingen uit de ‘Boomknoppen-serie’ van Herman Smith.

Pasen in de natuur

Informatie en bestellen:

Illustraties: 33 reproducties van schilderijen en voorstudies
ISBN: 9789073007420
Informatie: 48 pag., full color / Pb. met flappen, 2020 , 22 x 22 cm.
Code: B 204
Prijs: € 17,50

Bestel ‘Viooltjeshemel’ via Gallery H

Boek: Viooltjeshemel (2018)

‘Een schildersfamilie in oorlogstijd’

“De foto van oom Kees stond op de schoorsteenmantel bij mijn opa en oma in Groningen, waar we elke kerst gingen logeren. De donkere ogen van Kees keken mij niet aan. Ze konden me dus niet volgen in het nameloos verwijt dat de oorlog zinloos was geweest. De fotograaf had kennelijk verzuimd Kees te vragen naar het vogeltje te kijken. Dat was maar beter ook, want zoiets draaide altijd uit op een onvermijdelijke teleurstelling. Er zat geen vogeltje in, wist ik als kind al.”

Herman Smith vertelt in dit boek het verhaal over zijn oom Kees, de broer van zijn vader. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Kees deel uit van de verzetsgroep K in Groningen. Hij was specialist in het vervalsen van persoonsbewijzen. De verzetsgroep werd in 1944 verraden en allen werden gefusilleerd in Vught. Al werd er nooit over gesproken, het verdriet was altijd op de achtergrond aanwezig. In de oorlog was zwijgen ‘een plicht’, zoals Kees Smith in een brief schreef. Herman heeft dat zwijgen doorbroken en is naar hem op zoek gegaan. Nu ervaart Herman het als een plicht om over zijn oom te schrijven. En als beeldende troost zeven schilderijen voor hem te maken. Omdat oom Kees in oorlogstijd graag viooltjes schilderde op boerenmelkkrukjes schilderde Herman viooltjes op panelen.  Het is ook het verhaal over zijn Groningse schildersfamilie in oorlogstijd. Zijn opa schilderde, zijn vader schilderde, oom Kees schilderde en Herman schildert nog steeds. Dit boek is opgedragen aan alle dapperen die tegen de stroom in durfden te roeien.

Informatie en bestellen:

Viooltjeshemel (paperback) geïllustreerd met schilderijen van Herman Smith, 148 blz.
ISBN: 978 94 6365 033 5
Prijs: € 24,50

Bestel ‘Viooltjeshemel’ via Gallery H

Boek: Een al te open huis (2012)

‘Wij zijn meer dan ons brein’

Een al te open huis

“Een al te open huis” is een humoristisch, spiritueel en diep inzicht gevend boek over de beroerte. Kunstschilder Herman Smith kreeg op zijn 49e een hersenbloeding, en schreef er in 2001 een ervaringsboek over: “Een wonderlijke reis”. Dit boek oogstte veel herkenning en Herman Smith werd een veelgevraagd spreker bij ziekenhuizen en universiteiten. In de loop der jaren ontmoette hij tientallen artsen, therapeuten en “beroertecollega’s” en drong daardoor steeds dieper in het onderwerp door. Hij stelde vast: “De beroerte is overal hetzelfde, alleen de mensen zijn verschillend”.

“Een al te open huis” is het eindresultaat van jarenlange verdieping.
Het is een even informatief als eigenzinnig boek dat duidelijk maakt hoe belangrijk taal, bewustzijn en verbeelding zijn voor de genezing na hersenletsel. Bijna honderd kleurige illustraties en een onnavolgbaar gevoel voor humor maken van “Een al te open huis” een uitzonderlijk boek, waar iedereen inspiratie uit kan putten: artsen, therapeuten, logopedisten, mantelzorgers, patiënten en kunstenaars.
Als geheel vormt het boek een vlammend betoog: wij zijn meer dan ons brein.

Informatie en bestellen:

Paperback (248 blz) geheel geïllustreerd met tekeningen van Herman Smith
ISBN: 978 94 013 0034 6
Prijs: € 24,95

Bestel ‘Een al te open huis’ op Bol.com

Boek: Een Wonderlijke Reis (2001)

een wonderlijke reis

Dit boek is een verslag in woord en beeld door kunstenaar Herman Smith. Hij toont in dit boek de wereld die voor hem openging dankzij zijn beroerte. Een tijd lang zag hij alles alsof het nieuw was. De gewoonste dagelijkse handelingen kregen een hogere betekenis. Ze riepen beelden in hem op die hem hielpen bij het terugvinden van de ruimte, de tijd en zichzelf. Herman Smith herschiep deze beelden in krachtige kleurrijke schilderijen, waarin een asbak een heilige stad kan worden en waarin bonen Russisch met elkaar praten. Bij elk schilderij vertelt hij op beeldende, filosofische en vaak hilarische wijze wat de achtergronden hiervan zijn. ”Een wonderlijke reis” is een boek vol kracht, humor en inzicht voor iedereen die met een beroerte te maken heeft gehad, voor iedereen die van kunst houdt waarin hemel en aarde elkaar ontmoeten, voor iedereen die graag nieuwe werelden verkent.

Informatie en bestellen:

Een Wonderlijke Reis (hardcover) geheel geïllustreerd met tekeningen van Herman Smith
ISBN: 90-5352-667-6,
Prijs: € 24,95

Bestel ‘Een Wonderlijke Reis via Gallery H