Het laatste nieuws, exposities en Herman Smith vertelt over de filosofie achter zijn werk.

1997 – 1999 | Beroerte serie

Kunstenaar Herman Smith verteld over wat hem inspireerde tot de ‘Beroerte serie’. Een serie van meer dan 50 schilderijen die hij maakte tussen 1996 – 1998.

Wat heeft kunst voor zin? ‘Dingen zichtbaar maken die anders onzichtbaar zouden moeten blijven’, aldus de woorden van Paul Klee. Ik was 49 toen ik een hersenbloeding kreeg. En met de woorden van Paul Klee ging ik aan de slag. Ik begon in het ziekenhuis al te tekenen. Later werkte ik deze ziekenhuistekeningen om in schilderijen. Niet om mijn beroerte te verwerken, maar om die beroerte zichtbaar te maken. Een schilderij werkt zoals het schilderij ‘De Grijper’. Een fysiotherapeute vertelde mij, hoe één van haar patiënten door mijn ‘Grijper’ de ene verlamde hand weer kon bewegen.  Dat is mijn motief voor de beroerteserie, als mijn bijdrage tot genezende kunst… Zie ook mijn twee boeken Een wonderlijke reis en Een al te open huis.

Benieuwd naar de schilderijen? Klik dan hier en vervolgens op de serie ‘1997-1999 – Beroerte serie’.

Reageren

Laat ons weten wat je hiervan vind!