Biografie en levensloop

Herman Smith

Herman Smith aan het werk

Vroege jeugd

Herman Smith wordt in 1948 in Utrecht geboren. Het onderwijs van de jaren ´50 boeit hem niet. Onder de schoolboeken verstopt hij zijn vroegste ‘kunstwerken’ en houdt ze zorgvuldig geheim. Zo overleeft hij de eisen van zijn tijd. Hij belandt als vijftienjarige jongen op kantoor. Drie jaar later ontdekt zijn chef zijn ‘geheim’ van stapels tekeningen in een bureaula. Hij zet hem voor het blok: promotie maken of een kunstopleiding volgen. Dit is de omslag in zijn leven.

Kunstopleidingen

Eerst gaat Herman Smith naar Artibus in Utrecht en wordt vervolgens toegelaten op De Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. In Leuven en volgt hij filosofiecolleges over de fenomenologie van de natuur. Terug in Amsterdam is onthechting het sleutelwoord: Herman Smith doet aan Oosterse meditatie en worstelt met de zin van het kunstenaarschap.

Kunstenaarschap

In 1977 komt Marjan Boontjes in zijn leven. Ze werken samen in De Bast, een antroposofisch centrum. Met haar vestigt hij zich in 1982 in Koedijk (gemeente Alkmaar) waar ze het Atelier Verteltheater “De Wisseling” opzetten. Tot op de dag van vandaag geeft Herman Smith daar schildercursus. Er volgen regelmatig exposities van zijn schilderijen op diverse locaties.

Gezinsleven

In 1985 treedt hij in het huwelijk met Marjan. Ze wonen dan al met vier kinderen in het woonhuis van Atelier Verteltheater “De Wisseling”. De kinderen doorlopen de Vrije School en hebben zich na hun verdere opleidingen zelfstandig gevestigd.

Schilderijen

Herman Smith werkt in thema’s. Dat wat hem raakt zet hij om in schilderijen.

Ateliers

Herman heeft allerlei ateliers gehad. Het eerste atelier was een schaftkar in Amsterdam. Dan een lokaal in de bovenbouw van de Vrije School te Bergen, vervolgens een boogschuur naast een kweektuin in Tuitjenhorn, een bedrijfsruimte in Koedijk, een schuur achter een boerderij in Schoorldam en nu al vijf jaar een oude bollenschuur op Texel.

Boeken

Herman Smith en Kader Abdolah

Herman Smith en Kader Abdolah

Een Wonderlijke Reis
In 1997 komt de tweede grote omslag. Hij wordt getroffen door een beroerte. Deze heftige ervaring wordt zijn nieuwe thema. Alles komt in een stroomversnelling. Tekeningen, schilderijen, gedichten en verhalen. Dit resulteert in het boek “Een wonderlijke reis” (Uitgeverij Boom, 2001). Exposities en voorstellingen van de schilderijen en met de verhalen uit “Een wonderlijke reis” volgen in galeries, ziekenhuizen en zorginstellingen. Een galerie met een kunstuitleen wordt rond zijn schilderijen opgezet. Zowel particulieren als bedrijven leasen zijn werk of kopen het aan.

Meer informatie en/of  bestellen? Klik hier.

 

Een al te Open Huis
In 2012 komt Herman zijn tweede boek uit; ‘Een al te open huis – Wij zijn meer dan ons brein’ (Uitgeverij Altamira, 2012). ‘Een al te open huis’ is het eindresultaat van jarenlange verdieping. Het is een even informatief als eigenzinnig boek, dat duidelijk maakt hoe belangrijk taal, bewustzijn en verbeelding zijn voor de genezing na hersenletsel. Een boek waar iedereen inspiratie uit kan putten.

Kader Abdolah over dit boek: “Het is een spiegel om jezelf beter te leren zien. Het leert je te genieten, te waarderen wat je hebt.”

Meer informatie en/of bestellen? Klik hier.

Publicatie ‘Hop’

In 2003 publiceert Herman Smith het manifest “Hop” met schilderijen en verhalen van zijn hand (mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds). Het is samen met de schilderijen en een vertelconcert gepresenteerd tijdens ‘Kunst en Koe´ op de Open Dag bij de biologische boer op de Noorderhoeve te Schoorl.

Film ‘Gatenkaas’

In 2003 zoekt Van Hemert Produkties contact om het ‘document humaine’ van zijn kunstenaarschap op film vast te leggen. Op 1 oktober 2004 is de premiére van de film “Gatenkaas” in het Groninger Museum.

Uitgebreide levensloop

Kijk op pagina ‘Levensloop’ voor een complete chronologie